info@rbrseries.nl

NK Hoogerheide

Was het de warmte, de uitdagingen in het parcours of het uitzicht op een nationale titel? Niet één spektakelstuk tijdens het NK in Hoogerheide, maar het publiek werd getrakteerd op een attractieve wedstrijd in zowel de dames- als in de herenserie.

 

De ‘stair meister’

De dames mochten de spits afbijten voor tweeënhalve kilometer lopen, twintig kilometer fietsen en vijf kilometer lopen. Zoals gebruikelijk een razendsnelle start, maar door de krappe bochten direct na de start ook moeilijk om in de juiste positie te raken. Lesley Smit nam het initiatief als favoriet, maar Lesley vreesde de trap: “Ik ben geen kei in traplopen”. Jony Heerink vond zichzelf na een moeizame opening en de eerste keer de trap op, verrassend toch al op de tweede plek: “Normaal gesproken ga ik niet mee in de snelle start die zo gebruikelijk is in de Run Bike Run”. In het groepje dat ontstond bevonden zich ook Sophie van der Most, Marije Hijman en Shirin van Anrooij. De tweede trapopgang kon Jony wederom het verschil maken, zoals Lesley constateerde: “Jony kon de trap met twee treden tegelijk nemen, maar dat lukte mij niet.”.

Jony kwam daardoor als eerste binnen in de wisselzone, maar wisselde minder soepel door een helm die tegenwerkte. Toch wist ze net na de opstapbalk een gaatje te slaan met Sophie en Lesley. Lesley die al bij de eerste heuvel naar eigen zeggen “geparkeerd stond”, raakte tussen wal en schip. Jony maakte de afweging om Sophie te laten aansluiten om vervolgens goed samenwerkend afstand te kunnen nemen. Lesley wist ondanks de mindere fietsbenen toch uit de greep van de achtervolgende groep te blijven. In de achtervolgende groep, onder leiding van Shirin, hadden ondertussen ook Floor van den Brand, de verrassing in Geel, Eva Cornelisse, Ann Schoot Uiterkamp en Rani Skrabanja aansluiting gevonden.

Met nog vier ronden voor de boeg hadden Sophie van der Most en Jony Heerink bijna anderhalve minuut voorsprong op Lesley Smit. Deze twee dames zouden uitmaken wie zich komend jaar Nederlands kampioen mag noemen. Na de overtuigende eerste run had Jony de beste papieren en kon bovendien haar trappentroef uitspelen. Iedere ronde groeide de voorsprong, maar de hete adem van Sophie was nog altijd voelbaar. Zonder over de limiet te willen gaan, om zichzelf niet op te blazen, behield Jony de voorsprong en bewees te kunnen pieken op de belangrijke momenten. Sophie kwam net te kort op de afsluitende run, maar deelt mee in de resultaten van het aanvallende fietsonderdeel. Lesley loopt de snelste tijd in de tweede run en pakt daarmee het brons.

Daarachter Shirin van Anrooij met een prima prestatie, maar net naast het podium. Floor van den Brand bewijst geen eendagsvlieg te zijn en presteert wederom erg sterk resulterend in een vijfde plek.

De val

De herenserie werd beheerst door de mannen van TriCan: de eerste run kwam het voltallige team als eerste in de wisselzone aangevuld met Wesley Mols, die in Geel zijn eerste overwinning in de RBR Series boekte. Wesley kon echter niet voorkomen losgereden te worden door de vier heren van TriCan die dan het mooist denkbare scenario hebben gecreëerd. Maar het noodlot sloeg toe na de eerste fietsronde. Dennis Licht tikt met zijn voorwiel het achterwiel van Thomas Cremers aan. Thomas voelt dit kijkt achterom en ziet de val van Dennis en vervolgens Niels te Pas die over Dennis valt. Einde wedstrijd voor Dennis, die door de ongelukkige val het ziekenhuis moet bezoeken. De eerste berichten zijn, rekening houdend met de harde val, gelukkig overwegend positief. Beterschap Dennis! Thomas rijdt dan op kop met Thijs Wiggers, die zijn laatste energie verbruikt om samen hard door te rijden, maar Thijs houdt dat niet tot het einde vol, maar is wel als tweede terug in de wisselzone. Thomas rijdt dan bijna twee ronden solo op kop. Daarachter moet Niels gehavend verder om de teamprestatie te redden.

Een grote groep van ongeveer dertig atleten heeft zich ondertussen gevormd van waaruit nog enkele aanvallen worden uitgevoerd door Joost Somsen zonder succes en door Sander Smeets die knap een halve minuut voor de groep kan blijven.

Thomas Creemers kon als eerste beginnen aan de laatste run met een minuut voorsprong op de achtervolgers en liep naar eigen zeggen “redelijk steady”. Ondanks wat verwarring door berichtgeving van de verschillen met de achtervolgers, kon hij gecontroleerd naar zijn eerste elite titel lopen. Een indrukwekkende prestatie, ook het tempo dat hij liet zien op het deel dat hij solo reed. Thomas: “Het is nogal dubbel. Superblij, maar ook balen dat mijn twee teamgenoten zijn gevallen.”

Ciprian Balanescu die na een overvolle kalender afgelopen weekend vooraf bedacht had vooral energie te sparen voor de laatste run, wist als snelste te wisselen en kwam van de grote groep als eerste uit de wisselzone. Uitstekende uitvoering van zijn tactiek goed voor een tweede plek in de wedstrijd.

Wesley Mols die als twaalfde aan het lopen begon vanuit de grote groep, kon zich naar voren werken. Niet in het tempo dat hij gewend is, maar toch goed om op dit NK beslag te leggen op het zilver. Vooraf gehoopt op meer, maar Wesley geeft aan “op waarde te zijn geklopt”.

Daarachter verrassend Tim Jacobs, die met zijn broer zijn krachten eens wilde meten in een NK duatlon. Vanuit de grote achtervolgende groep, die volgens Tim niet hard reed, kwam hij fris van de fiets: “Verrassend genoeg ging ik daar echt superlekker.”. Tim blijkt hittebestendig en pakt het brons: “Zeer tevreden voor nu en dit smaakt naar meer!”.

Om plek vier wordt nog sprintend gestreden door Joeps Staps en Alexander Picard, waarbij de laatste aan het kortste eind trekt. Geen eremetaal maar een solide wedstrijd voor beide heren.