info@rbrseries.nl

Winst voor TC Twente en TriCan

De dames trapten het seizoen af in Oldenzaal. Voorspellingen waren moeilijk te maken vanwege de geringe verwachte verschillen. Het grillige verloop tijdens de wedstrijd bevestigde dat.

©2018 Jannemien Bosman

RTC Brabant 1, nam direct de leiding met Dyanne Verpaalen. De Bredase, naast atleet ook werkzaam bij het RTC in Brabant kwam als eerste in de wisselzone met Marleen Meij van Unltd en Sam Wennink van TC Twente in haar kielzog. De wissel die niet soepel verliep was de voorbode van een moeilijk fietsonderdeel. Tijdens het fietsonderdeel ontstond er een groep van vier met daarin naast Sam Wennink en Marleen Meij, ook Chantal Berga en Marieke van der Zee.

In de afsluitende korte run was Marleen Meij de snelste en gaf de chip over aan Dieuwertje Poort. Die leek ontketenend en kon als eerste haar chip afgeven aan de laatste atleet van Unltd. Achter haar bleef Tanja de Boer op gepaste achterstand, maar raakte nooit volledig uit beeld. Op plek drie TC Twente en daarachter op bijna 2-en-halve minuut RTC Brabant.

Oud-Nederlands kampioen lange afstand, Lucie van Genugten, had een hele zware dobber aan Deborah Wissink. Deborah liep tijdens de eerste run snel in op Lucie en na een flitsende wissel sprongen ze vrijwel gelijk op de fiets. Na twee ronden demarreerde Deborah en bleef weg. Met 18 seconden voorsprong begon ze aan de laatste run om die vervolgens winnend af te sluiten. Even was er bezorgdheid om Lucie van Genugten. Bezorgdheid die plaats maakte voor teleurstelling, omdat Lucie, als liefhebber van de langere afstanden, de laatste kilometer uitbreidde tot de dubbele afstand. Een vrijwel zekere tweede plaats werd plek 4. Charlotte Dieteren van Hellas profiteerde hiervan en eindigde op plek twee. Talissa van der Fluit kwam bijna verbaasd over de finish om het podium compleet te maken.

©2018 Jannemien Bosman

 

De heren konden drie uur na de start van de dames uit gaan maken wie de openingswedstrijd zou gaan winnen.

©2018 Jannemien Bosman

De bekende zéér snelle start was ook hectisch met veel duw- en trekwerk om door het eerste obstakel te komen. Na de eerste lus kreeg het veld de vorm die het zou behouden tot de eerste wissel. Met op kop Wesley Mols van Team Run2Day, daarachter Glen Laurens, die net als Maikel Zuijderhoudt in de laatste week nog aan de selectie is toegevoegd. Kort daarachter Nils Pennekamp en de Duits nationaal kampioen Luca Heerdt voor team Djopzz/Duurzaamsport. De snelste wissel was voor Laurens en na de eerste volle ronde ontstond een kopgroep van 7 atleten. Een drukke wissel in parc fermee was het logische gevolg. Heerdt wisselde als snelste en kwam vlak voor Pim Venderbosch en Mols terug als eerste voor de aflossing.

Donald Hillenbrecht, uitkomend voor favoriet Trican nam al vrij snel de leiding in het looponderdeel en zat als eerste op de fiets. Na de eerste ronde sloten Coen de Wit, team Run2Day, Koen Wiggers van TC Twente en Joost Somsen van Triteam Groningen, aan. Een onrustig fietsonderdeel, zoals je zou verwachten bij een individuele wedstrijd kenmerkte het vervolg van het fietsonderdeel. Op korte afstand volgden de vier elkaar in wisselzone. De Wit, als enige van de groep op Pyro’s, pakte daar een kleine voorsprong, om die in de laatste 300 meter te verliezen aan Donald Hillenbrecht. Dennis Licht nam over en liet zien nog altijd hard te lopen: Hendrik Venema nam over voor Team Run2Day en verloor Licht snel uit het zicht. Rutger Duursma kon het gaatje naar Venema dichten en stapte tegelijkertijd op de fiets. Gezamenlijk reden ze het gat van 50 seconden op Licht in twee ronden dicht. Licht was echter niet gediend van het gezelschap en liet dat bij start/finish met een gebaar zichtbaar merken. In de laatste ronde viel Duursma aan op het heuveltje en bleef weg. Venema kon nog wel afstand nemen van Licht, maar Licht zette dat snel weer recht in de laatste kilometer lopen. Achter dit trio begon de opmars van Hellas met Daan de Groot die sterk lopend, en bij voorkeur op kop rijdt terwijl hij concurrenten pijnigt.


Groningen die in de afsluitende aflossing met een voorsprong startte was deze voorsprong na de eerste run kwijt aan Thijs Wiggers van Trican. Was de strijd dan nu echt beslist? Sjoerd Hermsma van Team Run2day werd in de eerste run al heel snel bijgehaald door een zeer sterk ogende Yennick Wolthuizen van Hellas. Vlak achter hem zijn broer Devi voor TC Twente. Yennick Wolthuizen ging voor een uiterste poging om toch nog een tweede plek binnen te halen voor Hellas. Vorig jaar waren het vooral overwinningen voor Hellas. Maar Bram Smit van Triteam Groningen gaf geen krimp haalde een prachtige tweede plek binnen voor de Groningers. Trican heeft de favorietenrol waar kunnen maken: Thijs Wiggers kwam als eerste over de streep ruim een minuut voor Groningen en Groningen op zijn beurt 17 seconden voor Hellas. TC Twente en RTC Brabant pakten op plek 4 en 5 nog hun deel van het prijzengeld.

©2018 Jannemien Bosman

Een prachtige zonnige dag in Oldenzaal zorgde voor veel spektakel. De volgende stop is al volgende week bij de zuiderburen in Geel.

 

Foto's: ©2018 Jannemien Bosman